Windows’ta Sıfırlama Süreci, Her Şeyi Beklediğiniz Üzere Sıfırlamıyor!

Windows’ta Sıfırlama Süreci, Her Şeyi Beklediğiniz Üzere Sıfırlamıyor!
Okunuyor Windows’ta Sıfırlama Süreci, Her Şeyi Beklediğiniz Üzere Sıfırlamıyor!

Araştırmacılar, Microsoft’un bilgi silme özelliğinin Windows’un kimi sürümlerinde amaçlandığı üzere çalışmadığını ve geride kolaylıkla erişilebilen bilgiler bıraktığını sav ediyor. Haber, bulguları hakkında bir blog yazısı yayınlayan ve Twitter’da biraz daha detaylı olarak açıklayan Microsoft MVP’si Rudy Ooms tarafından doğrulandı.

Ooms’un açıkladığı üzere, Bilgisayarı Sıfırla > Her Şeyi Kaldır seçeneği, hem Windows 10 sürüm 21H2 hem de Windows 11 sürüm 21H2’de eski sistem hakkında birtakım dataları sabit diskte bırakıyor. 

Ooms, birden fazla durumda, işletim sisteminin “silinmiş” yahut “yeni başlangıç” disklerinde Windows.old isimli kullanıcı datalarını içeren bir klasör oluşturacağını söylüyor. Bunun amaçlanan bir süreç olmadığı rahatlıkla söylenebilir, zira bu iki seçeneğin seçilmesi “Bu, tüm ferdî ve şirket datalarını ve ayarlarını bu aygıttan kaldırır” ihtarını verir.

Daha da berbatı, bir kullanıcı bir aygıtı sildiğinde, Windows.old klasörü evvelce şifrelenmiş dataları de içerir, fakat bu bilgiler şifrelemelerini kaybeder. Ayrıyeten, “Her vakit bu aygıtta tut” olarak işaretlenen OneDrive belgeleri da Windows.old klasöründe kalır.

Microsoft’un şimdilik bu sorun için bir düzeltmesi bulunmuyor. Lakin Ooms, süreksiz bir tahlil olarak bir PowerShell Komut Evrakı oluşturduğunu söylüyor. Tüm bilgilerin tam ve eksiksiz bir biçimde silinmesini isteyenler evvel komut evrakını çalıştırmalı ve akabinde temizlemeye devam etmeli.

Haberi aktaran Tom’s Hardware, kullanıcıların silme sürecinin akabinde Windows.old evraklarını silerek bu bilgileri manuel olarak da kaldırabileceğini söylüyor. Sonrasında, hassas bilgilerin bir bilgi kurtarma aracı tarafından kurtarılamamasını sağlamak için boş alanı silmek için bir yardımcı program kullanabilirler.

Yayın, sadece eski belgelerini Windows.old’da değil, birebir vakitte uç noktada konseyi başka depolama donanımlarında da bulamadıkları için, kullanıcıların sildikten sonra şoför içeriğini her vakit iki defa denetim etmeleri gerektiği de belirtiliyor…

Online Müracaat